een beter zicht op de gebeurtenissen in Nepal

We krijgen een beter zicht op de gebeurtenissen in Nepal. De berichten waren verwarrend en spraken mekaar ook dikwijls tegen. Wat niet verwonderlijk is als je bedenkt dat een dergelijke ramp elke infrastructuur zwaar verstoort.

Uiteindelijk blijken er twee doden te zijn en meerdere gewonden, onder wie de echtgenote van Purna die door haar zoon vanonder het puin gesleurd werd. De zwaar gewonden werden al vroeg met een helikopter afgevoerd. De verpleegster van de Engelse organisatie CAN (Community Action Nepal) blijkt de medische zorgen voorlopig aan te kunnen.

Het hele dorp ligt zowat plat: alle huizen, de school, de verpleegpost.

Er zijn 3 helikopters gepasseerd, waarvan er twee hulpgoederen mee hadden. De helikopters zijn privé georganiseerd via het Indiase leger. Een groep van CAN is er in geslaagd om 300 kg materiaal op een kleine vrachtwagen te laden en tot in de buurt van Melamchi Ghyang te brengen. De dorpsbewoners zijn het gewoon om hun plan te trekken en maken er het beste van.

De meeste informatie hebben we nu gekregen van Corin Hardcastle, een gepensioneerde Brit die veel in het dorp verblijft en de studenten helpt met informatica. Hij heeft nu de gevaarlijke tocht over glad geregende rotsen en paadjes naar Kathmandu gemaakt. 16u stappen – ook in het donker. Geen simpele opgave!

Corin is nu in de hoofdstad bezig om tenten naar het dorp te organiseren. Dat zou in dit stadium enkel per helikopter kunnen. Een hele opgave dus.

Kanchha, de arts die door een Engelse damesclub en door KetaKeti voor zijn medische studies in Manchester geholpen werd, is aan zijn voorlaatste jaar stage bezig in Wales, UK. Zijn familie heeft het overleefd. Hij probeert na zijn tussentijdse examens nog te gaan helpen.